|

Jak zrobić idealny karmel? Tajemnica hiszpańskiego flanu - odc. 12

Jak zrobić idealny karmel? Tajemnica hiszpańskiego flanu - odc. 12
Jak zrobić idealny karmel? Tajemnica hiszpańskiego flanu - odc. 12
Flan to więcej niż deser – to podróż do hiszpańskiej kuchni pełnej słońca, tradycji i smaku. Jego aksamitna konsystencja, karmelowa nuta i uniwersalność sprawiają, że flan można serwować zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. To deser, który uczy celebrować małe przyjemności. Sprawdź jak odkryć tajemnice idealnego flanu!

Karmelowa, aksamitna i delikatna – tak w skrócie można opisać flan. Ten klasyczny hiszpański deser to więcej niż słodycz na talerzu – to podróż do słonecznej Hiszpanii. W finałowym odcinku "MasterChef 14" jedna z uczestniczek zdecydowała, że to właśnie flan zwieńczy jej kulinarną przygodę. Poznaj jego sekrety!

Flan, czyli deser z historią

Flan, czyli deser z historią
Flan, czyli deser z historią

Flan ma swoje korzenie w kuchni starożytnego Rzymu, ale to w Hiszpanii zyskał współczesną formę i popularność. Od pokoleń pojawia się na stołach hiszpańskich rodzin, zarówno na codziennych obiadach, jak i podczas świąt. Flan jest dowodem na to, że prostota może iść w parze z wyrafinowanym smakiem wystarczą mleko, jajka i cukier, by stworzyć deser, który zachwyca.

Jaka jest tajemnica smaku flanu?

Jaka jest tajemnica smaku flanu?
Jaka jest tajemnica smaku flanu?

To, co wyróżnia flan, to złocista warstwa karmelu, która tworzy delikatny kontrast do kremowej masy. W Hiszpanii karmel przygotowuje się powoli, obserwując, jak cukier zmienia się w płynne złoto. Ten zabieg może wydawać się prosty, ale wymaga precyzji i cierpliwości – dokładnie tak, jak w każdej prawdziwej sztuce kulinarnej. Drobny błąd, chwila nieuwagi i na dnie rondla na próżno będziemy szukać idealnego złotego syropu. 

A jaki jest przepis na karmel? Najlepiej sprawdzi się rondel lub patelnia o grubym dnie. Do zimnego garnka dodajemy 100 ml białego cukru i podgrzewamy powoli do momentu, w którym zacznie się rozpuszczać i brązowieć. Nie mieszamy i pilnujemy, by go nie spalić.

Jeśli chcemy przygotować sos karmelowy: kiedy cukier osiągnie brązowy kolor, dodajemy 50 gramów masła i mieszamy wszystko ze sobą, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy 100 ml śmietanki kremówki 36%, cały czas mieszając i doprowadzamy do zagotowania.

Flan na różne sposoby – od klasyki po kreatywne wariacje

Flan na różne sposoby – od klasyki po kreatywne wariacje
Flan na różne sposoby – od klasyki po kreatywne wariacje

Choć klasyczny flan smakuje doskonale sam, w nowoczesnej kuchni często eksperymentuje się z dodatkami. Świeże owoce, wiórki kokosowe, odrobina cynamonu czy likieru nadają deserowi indywidualnego charakteru. W ten sposób deser staje się nie tylko smakołykiem, ale też polem kulinarnych eksperymentów. Jaki jest przepis na flan? 

Domowy flan – przepis dla 6 osób

Składniki:

  • 600 ml pełnego mleka
  • 3 całe jajka + 2 żółtka
  • 1 laska wanilii (lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej)
  • 12 łyżek cukru (6 do masy, 6 do karmelu)

Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie karmelu: w rondlu umieszczamy 6 łyżek cukru, podgrzewamy wolno do momentu, w którym cukier się skarmelizuje.
  • Karmel przelewamy do 6 foremek, małych i rozprowadzamy po dnie. UWAGA: ważne, by karmel był gorący i nie zastygał, inaczej wytrącą się twarde kryształki.
  • Przygotowanie kremu: do mleka dodajemy ziarna wanilii bądź esencję. Aby je wydobyć, należy przekroić laskę wzdłuż i wydobyć środek. Zagotowujemy i odstawimy do wystygnięcia.
  • Pozostały cukier dodajemy do jajek i ubijamy, po czym dolewamy ostudzone mleko. Całość przelewamy do foremek wcześniej pokrytych karmelem. 
  • Większą blachę do pieczenia wypełniamy wrzącą wodą i układamy w niej foremki. Woda powinna sięgać do połowy wysokości foremek. Flan pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Deser najlepiej smakuje schłodzony. Wyjmujemy go z foremek i podajemy karmelem do góry.  

Perfekcyjne zakończenie wieczoru w hiszpańskim stylu

Perfekcyjne zakończenie wieczoru w hiszpańskim stylu
Perfekcyjne zakończenie wieczoru w hiszpańskim stylu

Flan to deser, który nie tylko smakuje, ale i tworzy atmosferę. W Hiszpanii często podaje się go przy wspólnym stole, gdzie rozmowy płyną w rytmie ciepła i radości. To deser, który łączy ludzi i sprawia, że każdy posiłek staje się małą uroczystością. Może być idealnym zwieńczeniem wieczoru w stylu andaluzyjskim — po kilku smacznych tapas i daniu głównym z perfekcyjnie usmażoną rybą nie pozostaje nic innego jak cieszyć się smakiem tego kultowego deseru.

Copyright (C) 1997-2025 Korzystanie z materiałów redakcyjnych TVN S.A. / TVN Media Sp. z o.o. wymaga wcześniejszej zgody TVN S.A./ TVN Media Sp. z o.o. oraz zawarcia stosownej umowy licencyjnej. Na podstawie art. 25 ust. 1 pkt. 1 b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych TVN S.A. / TVN Media Sp. z o.o. wyraźnie zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w programach oraz na stronach internetowych TVN S.A. / TVN Media Sp. z o.o. jest zabronione.