|

Smaki Dalekiego Wschodu w każdym domu. Poznaj tajniki kuchni azjatyckiej - odc. 2

Poznaj tajniki kuchni azjatyckiej z "MasterChef" - smaki Dalekiego Wschodu w Twoim domu
Poznaj tajniki kuchni azjatyckiej z "MasterChef" - smaki Dalekiego Wschodu w Twoim domu
Źródło: Getty Images
Kuchnia azjatycka to nie tylko egzotyczne składniki i wyjątkowe smaki, ale także unikalne techniki gotowania i specjalistyczny sprzęt, który pozwala w pełni oddać jej charakter. Marzysz o tym, by niczym uczestnik programu "MasterChef" stworzyć idealnie wyważony bulion, który jest fundamentem ramenu? Sprawdź, co warto mieć pod ręką, aby gotować jak w Tajlandii, Japonii, Chinach czy Korei!

Perfekcyjnie ugotowany ryż kluczem do sukcesu

Perfekcyjnie ugotowany ryż kluczem do sukcesu
Perfekcyjnie ugotowany ryż kluczem do sukcesu
Źródło: Getty Images

Nie jest tajemnicą, że azjatycka kuchnia ryżem stoi. Przyrządzanie tego popularnego składnika nie jest jednak tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać! Choć każdy z nas w swojej kulinarnej przygodzie nie raz miał do czynienia z ryżem, zdarzyło się go rozgotować. Warto ułatwić sobie pracę ze specjalnym sprzętem, dzięki któremu osiągniemy składnik przyrządzony adekwatnie do naszych potrzeb.

Tajemnica tkwi w technice — sprzęt, który ułatwi pracę

Tajemnica tkwi w technice — sprzęt, który ułatwi pracę
Tajemnica tkwi w technice — sprzęt, który ułatwi pracę
Źródło: Getty Images

Azjatyckie smaki szturmem zdobyły europejskie podniebienia. Pad Thai, pierożki gotowane na parze czy cieszący się niesłabnącą popularnością w Polsce ramen cechują się nie tylko pełnią smaku, ale przede wszystkim wyjątkowymi technikami przyrządzania. Azjatycka kuchnia jest różnorodna niczym kraje znajdujące się na tym pełnym kontrastów kontynencie. Szybkie smażenie w woku, idealnym do przyrządzania dań typu stir-fry, wielogodzinne gotowanie bulionów czy parzenie w specjalnych bambusowych parowarkach — wszystko to możesz mieć bez wychodzenia z domu!

Bogactwo przypraw to podstawa

Bogactwo przypraw to podstawa
Bogactwo przypraw to podstawa
Źródło: Getty Images

Kuchnia azjatycka charakteryzuje się harmonią smaków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie — od słodyczy połączonej z idealnie wyważoną pikanterią po eksplozję umami czy delikatnej kwasowości. Dania z kuchni azjatyckiej rozkochały w sobie smakoszy przede wszystkim ze względu na spójność pozornie niemożliwych do połączenia składników, a tę trudno jest osiągnąć bez odpowiednich przypraw. Warto zacząć od sosu sojowego, pasty miso czy imbiru, aby móc cieszyć się smakiem Azji w domowym zaciszu.

Naczynia i akcesoria do serwowania – bo liczy się również sposób podania

Naczynia i akcesoria do serwowania – bo liczy się również sposób podania
Naczynia i akcesoria do serwowania – bo liczy się również sposób podania
Źródło: Getty Images

Mówi się, że kluczem do zadowolenia gościa restauracji, poza smakiem, jest wygląd dania. W domowym zaciszu również warto zadbać o sposób podania, a wszystko po to, by dzięki detalom móc się przenieść wprost do kraju kwitnącej wiśni! Pałeczki oraz specjalnie wyprofilowana łyżka, a także bogato zdobione naczynia sprawiają, że smak ramenu z miejsca stać się może bardziej autentyczny. A któż nie kocha pięknych naczyń!

Copyright (C) 1997-2025 Korzystanie z materiałów redakcyjnych TVN S.A. / TVN Media Sp. z o.o. wymaga wcześniejszej zgody TVN S.A./ TVN Media Sp. z o.o. oraz zawarcia stosownej umowy licencyjnej. Na podstawie art. 25 ust. 1 pkt. 1 b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych TVN S.A. / TVN Media Sp. z o.o. wyraźnie zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych w programach oraz na stronach internetowych TVN S.A. / TVN Media Sp. z o.o. jest zabronione.