Perfekcyjnie ugotowany ryż kluczem do sukcesu
Nie jest tajemnicą, że azjatycka kuchnia ryżem stoi. Przyrządzanie tego popularnego składnika nie jest jednak tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać! Choć każdy z nas w swojej kulinarnej przygodzie nie raz miał do czynienia z ryżem, zdarzyło się go rozgotować. Warto ułatwić sobie pracę ze specjalnym sprzętem, dzięki któremu osiągniemy składnik przyrządzony adekwatnie do naszych potrzeb.
Tajemnica tkwi w technice — sprzęt, który ułatwi pracę
Azjatyckie smaki szturmem zdobyły europejskie podniebienia. Pad Thai, pierożki gotowane na parze czy cieszący się niesłabnącą popularnością w Polsce ramen cechują się nie tylko pełnią smaku, ale przede wszystkim wyjątkowymi technikami przyrządzania. Azjatycka kuchnia jest różnorodna niczym kraje znajdujące się na tym pełnym kontrastów kontynencie. Szybkie smażenie w woku, idealnym do przyrządzania dań typu stir-fry, wielogodzinne gotowanie bulionów czy parzenie w specjalnych bambusowych parowarkach — wszystko to możesz mieć bez wychodzenia z domu!
Bogactwo przypraw to podstawa
Kuchnia azjatycka charakteryzuje się harmonią smaków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie — od słodyczy połączonej z idealnie wyważoną pikanterią po eksplozję umami czy delikatnej kwasowości. Dania z kuchni azjatyckiej rozkochały w sobie smakoszy przede wszystkim ze względu na spójność pozornie niemożliwych do połączenia składników, a tę trudno jest osiągnąć bez odpowiednich przypraw. Warto zacząć od sosu sojowego, pasty miso czy imbiru, aby móc cieszyć się smakiem Azji w domowym zaciszu.
Naczynia i akcesoria do serwowania – bo liczy się również sposób podania
Mówi się, że kluczem do zadowolenia gościa restauracji, poza smakiem, jest wygląd dania. W domowym zaciszu również warto zadbać o sposób podania, a wszystko po to, by dzięki detalom móc się przenieść wprost do kraju kwitnącej wiśni! Pałeczki oraz specjalnie wyprofilowana łyżka, a także bogato zdobione naczynia sprawiają, że smak ramenu z miejsca stać się może bardziej autentyczny. A któż nie kocha pięknych naczyń!
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images